Eclectisch: gecontroleerde chaos

Een eclectisch interieur, dat klinkt als echt vakjargon. Je hoort het vast vaker, maar weet je ook wat het betekent? En wanneer is je interieur dan echt eclectisch? In deze blog vertellen we je meer over deze stijl en hoe je deze in je eigen interieur kan toepassen. Houd je meer van een minimalistische kijk op interieur? Keep scrolling.. want dit wordt een echte mengelmoes van stijlen!

Eclectisisme

In de oudheid (denk aan de romeinse tijd) werd dit woord al gebruikt om het versmelten van de Griekse, Romeinse en Oosterse stijl te beschrijven. De kern van dit woord ligt dan ook in het samenvoegen van die verschillende stromingen en stijlen. Een goede manier om dit uit te leggen zou kunnen zijn; het beste van elk tijdperk met elkaar combineren. Want inmiddels zijn er natuurlijk talloze stromingen, tijdperken en stijlen die de revue gepasseerd hebben. Denk bijvoorbeeld aan het modernisme, wat in de 19e eeuw opkwam. Of de veel oudere kunststromingen zoals de renaissance en alles wat daartussen voorbij is gekomen.

In de tijd waarin we nu leven, hebben we toegang tot werkelijk allerlei verschillende denkwijzen en stijlen. Na de opkomst van deze wereldwijde mogelijkheid om eindeloos te delen, is ook de hedendaagse eclectische stijl ontstaan. We denken hierbij al lang niet meer alleen in stijlperiodes, maar ook alle verschillende windstreken vinden zo langzamerhand hun plekje in ons interieur. 

Hoe stel je een eclectisch interieur samen? 

Dit is natuurlijk wat je nu wilt weten. Erg interessant allemaal, wat die stijlperiodes ons gebracht hebben, maar hoe pas ik dit toe in mijn interieur? Het antwoord op die vraag kunnen we je niet voor 100% een antwoord geven. Het is namelijk een hele persoonlijke keuze die je hierbij gaat maken. Wel kunnen we je helpen met een aantal stappen die je zeker in de goede richting zullen helpen!

Stap 1: Bouw een kleurenpallet op

Dit zal je enorm helpen om een rustige basis te creëren en maakt het gemakkelijker om straks verder uit te bouwen met meubels en accessoires. Start met het verven van je wand(en) om de toon te zetten voor je interieur. Doe dit in een effen kleur en kijk ernaar alsof het je canvas is. De inrichting wordt straks best druk dus ga voor een rustige basis!

Stap 2: Bedenk welke stijlen je voorkeur hebben

Om een mix van stijlen te kunnen maken heb je.. juist, stijlen nodig. Dat is geen rocket science, maar wel belangrijk voordat je verder kunt. Kies een aantal stijlen die je echt gaaf vindt en maak een moodboard van enkele ‘topstukken’ die je van die specifieke stijl of periode het meest aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan een tijdloze fauteuil. Je ziet hieronder een aantal voorbeelden.

Stap 3: Vind texturen en patronen in je kleurenpallet

Hiermee geef je je interieur een extra laag ‘complexiteit’ zonder er een chaos van te maken. Bestudeer je Pinterest board maar eens goed. En dan zul je zien dat designers vaak verschillende texturen met elkaar mixen om het geheel interessant te maken, maar niet te overdoen. Tip: Om er samenhang in te houden kun je een textuur 3 keer in dezelfde ruimte gebruiken. 

Natuurlijk blijft het een persoonlijke keuze wat je wel en niet in je interieur terug laat komen. Dit is dus ook echt een stijl die er in ieder interieur weer anders uit zal zien. We hopen in ieder geval dat je met deze tips een stukje dichter bij je eigen eclectische stijl kunt komen. Veel succes!

Geef een reactie