Vintage: Stijlvol en duurzaam

Als we een grote liefde mogen benoemen, dan is dat wel vintage. Het is geweldig hoe bepaalde meubels die al een tijdje op de wereldbol staan, toch steeds weer een nieuw leven krijgen. En natuurlijk ook nieuw leven kunnen geven aan je interieur! Dit niet alleen, maar ook het gevoel wat zo’n meubel of item vaak meeneemt is heel warm en sfeervol. We zetten voor jou alles op een rij waarom je voor een vintage interieur zou moeten gaan!

Wat is vintage precies?

De benamingen van bepaalde stijlen vliegen je soms om de oren. Vintage, retro, antiek.. lijkt allemaal op elkaar toch? Het ligt er iets anders, vintage is namelijk echt een begrip op zich en betekent ‘van een goed jaar’ en dan vooral van een flinke tijd terug. Bepaalde wijnen noemt men ook wel eens ‘vintage’, omdat de wijn uit een goed jaar komt! Dit is hetzelfde met meubels, echter gaat het dan natuurlijk om de stijl of toepassing van het meubelstuk of item. Deze kan toen heel populair zijn geweest, of iets vernieuwends zijn geweest voor die tijd. Kortom: iets kenmerkends van die tijd! Vaak zijn items met een vintage ‘label’ minimaal 30 jaar oud en gemaakt tussen 1920 en 1980.

Verwar vintage trouwens niet met retro. Dit wordt nog vaak gedaan en is ook niet helemaal onterecht. Ook retro heeft te maken met meubels of stijlen uit oudere periodes. Echter is het woord ‘retro’ een verkorte versie van ‘retrospect’, wat letterlijk terugkijken betekent. Vaak zijn retro items nieuw, die inspiratie uit eerdere stijlperiodes meeneemt in het ontwerp. Dat hoeft niet altijd zo te zijn, maar verklaart wel waarom vintage en retro niet hetzelfde zijn.

Het is duurzaam

We hoeven het natuurlijk niet uit te leggen waarom het duurzaam is. Maar we willen er wel de nadruk op leggen, want het mes snijdt echt aan twee kanten! Je scoort mooie meubels, ze zijn vaak voor een mooie prijs over te nemen en je maakt geen gebruik van massaproductie! Dat zijn dus al 3 kanten, waaraan het mes snijdt.. als we even bijdehand mogen zijn.

De perfecte combinatie met nieuwe meubels

Vintage leent zich als geen ander voor een mooie mix met modernere meubels. Denk bijvoorbeeld aan een mooie secretaire met een moderne bureaustoel of kuipstoel. Zie je het al voor je? Wij wel! Net als bijvoorbeeld een oude sofa of chesterfield die je mooi combineert met een glazen of industrieel tafel in een moderne stijl. Daarnaast kun je met decoratie ook een mooie slag slaan. Omdat een vintage meubel vaak toch al iets meer uitgesproken is en het oog daar naartoe getrokken wordt, is het mooi om met moderne en minimalistische items het geheel te stylen. Zo voeg je iets toe, zorg je ervoor dat de aandacht verdeeld wordt en houd je het geheel rustig.

Heb je al ideeën over het gebruiken van vintage items in je eigen interieur? Ga ervoor! Er zijn echt prachtige parels out there die je gewoon nog even moet vinden. Happy styling!

Geef een reactie